Lojz Kraigher

Pisatelj in dramatik Lojz Kraigher je bil med letoma 1907 in 1914 okrajni zdravnik v trgu Sveta Trojica pri Lenartu v Slovenskih goricah, kjer je bil Ivan Cankar pri njem v gosteh več kot pol leta 1910/11. Tu je Cankar napisal dramo Lepa Vida in predaval o slovenski literaturi. Kraigherju so se v Trojici rodili otroci – leta 1908 pravnik in narodni heroj Vito Kraigher, leta 1909 publicist in urednik Uroš Kraigher ter leta 1914 politik Boris Kraigher. Leta 1912 se je tukaj rodil tudi njihov bratanec (po materi) Ivo Brnčić, literarni kritik, pisatelj in esejist. Na hiši sredi trga je spominska plošča.

Lojz Kraigher je po maturi v Ljubljani na Dunaju študiral medicino, leta 1903 je bil promoviran. Kot študent se je seznanil z Otonom Župančičem in začel prijateljevati z Ivanom Cankarjem. Bil je zdravnik v Bovcu, posebej pa je pomembno njegovo trojiško službovanje, kjer ga je živo zanimal problem narodno ogrožene Štajerske. Iz Trojice je prišel za mestnega zdravnika v Ljubljano. V Münchnu je 1922/23 študiral še stomatologijo in bil zobozdravnik v Gorici do leta 1929, potem pa še v Ljubljani. Kot navdušen socialist je sodeloval z Osvobodilno fronto. Doma na Beethovnovi ulici je na skrivaj zdravil ilegalce in bil zato interniran v Dachauu. Po vojni je bil bibliotekar osrednje medicinske knjižnice, urejal je Zdravstveni vestnik, predvsem pa se je posvečal literaturi in intenzivnemu ukvarjanju s Cankarjevim življenjem in delom.

V Slovenske gorice je postavljena Kraigherjeva proza Rimska procesija, ki razčlenja čustva preprostega dekleta: ko zaupljivo pride na ljubezenski sestanek k Sv. Trojici na pobožno romanje, jo skuša sin trškega magnata mesarja zapeljati in onesrečiti. Kmečkega človeka Kraigher ni opisoval, lotil pa se je romana o družabnem življenju in političnih razmerah slovenskogoriškega trga. Prozno delo Kontrolor Škrobar, ki je nastajalo od 1910, se je od prvotno zamišljene erotične novele razraslo v zajeten politični roman in leta 1913 izšlo v dveh delih. Dogaja se med uradniki in obrtniki v trgih Sv. Lenart in Sv. Trojica. Cankar je med svojim bivanjem pri Kraigherju v Slovenskih goricah prebiral rokopis, kaj malega popravil, a ni posegal v tekst. Valovita pokrajina s polji, hostami in vinogradi se je izrazito vtisnila v ta roman. Kraigher je podajal naturalistično polnokrvno, psihološko zanimivo postavo uživača, slabiča, zlasti pa rezko in trpko podobo političnih razmer v Slovenskih goricah pred prvo vojno. Kraigher je Škrobarja upodobil po Ožboltu Ilaunigu (1876–1945), sodniku pri Lenartu, avtorju v tistih krajih najpopularnejše povesti Črni križ pri Hrastovcu. Kontrolor Škrobar malce spominja na nekatera Cankarjeva dela. Človeško usodo tega svojega prijatelja pa je Kraigher esejistično upodobil v Umetnikovi trilogiji, ciklu treh dram. MFH