Jože Udovič

Cerknica, levi obrambni stolp nekdanje protiturške utrdbe na Taboru s spominsko ploščo

_slo

So pesniki, katerih poezijo poznajo in berejo zgolj literarni sladokusci. So pesniki, ki so se po spletu različnih okoliščin izmuznili kánonskim šolskim pregledom, je njihovo ime tam zgolj omenjeno ali pa je njihova ustvarjalnost v srednješolskih učbenikih svoje mesto dobila šele v zadnjih letih. Med njimi je gotovo Jože Udovič, pesnik, pisatelj, esejist in še zlasti plodovit prevajalec.

Njegovo otroštvo na Notranjskem, ki se je dve leti pred prvo svetovno vojno začelo v Cerknici, kjer je imel njegov oče v protiturškem taboru trgovino, nadaljevalo pa v Starem trgu in Ložu, je zaznamovalo pomanjkanje in še zlasti materina smrt, česar se je v dnevniškem zapisu spominjal še leta 1980 (izbor Toneta Pavčka iz Udovičevih dnevnikov z naslovom Zapisi v tišino je izšel 1992): »Ponoči spet čudni prizori. Po dolgem času sem hodil spet po cerkniškem Taboru, videl sem sobo, kjer sem živel, videl zamegleno mater, gledal sem jo in jokal. Nekaj me je tiščalo v prsih …« Iz Ljubljane, kjer je stanoval in deloval, in iz Pirana, kjer je preživljal počitniške dneve in vse druge proste trenutke in kjer je kot v Ložu tudi čebelaril, se je v domače kraje vse življenje vračal in si doživljanja narave beležil v dnevnikih: »Notranjska: zdaj je tam čas cvetočih jablan. Prelepe vse od Senožeč do Loža. Rožnate, bele. Pred Cerknico ena v rožnati krinolini sredi nizke dolinice.« Po ljubljanski šentviški gimnaziji je nadaljeval s študijem slavistike in leta 1940 diplomiral. Že pred tem je poezijo objavljal v Domu in svetu in v Dejanju, kjer se je zbližal s krogom Edvarda Kocbeka. Leta 1942 je bil interniran v Gonars, po kapitulaciji Italije pa je odšel v partizane. Po vojni je izbral status svobodnega književnika in prevajalca. V času njegovega življenja so izšle tri pesniške zbirke: Ogledalo sanj (1962), Darovi (1975) ter Oko in senca (1982), zbirka Pesmi pa je izšla posthumno leta 1988. Velja za enega najizrazitejših pesnikov svoje generacije v obdobju po letu 1945, uvrščen je med predstavnike modernizirane, s simbolizmom prežete nove romantike v sodobnem slovenskem pesništvu. Značilnost njegove poezije je nasprotje med stvarnim in idealnim svetom, pesniški svet pa nima zveze z družbeno resničnostjo, temveč izhaja iz domišljije, nezavednega in spominov.

Obrambni stolp v Cerknici, pesnikova rojstna hiša

Taka je tudi pesem fantazija v mestu na vodi, poleg pesmi Skozi zaprte veke in Sončnice poldneva ena njegovih najbolj znamenitih. Je pesnika z mediteranskim mestom nemara povezovalo dejstvo, da je odraščal ob robu notranjskega čudeža, še iz Valvasorjevih časov skrivnostnega presihajočega Cerkniškega jezera, danes edinstvenega mokrišča in prezimovališča ptic izjemnega pomena, katerega del se imenuje Benetek in si ga za počivališče na svojem potovanju še zmeraj izbirajo žerjavi, veličastne »pesniške« ptice? Udovič je čutil spreminjanje jezera, znal je zaznati njegovo vsakoletno jesensko nastajanje, v dnevnik si je zapisoval njegove premene: »Domov mimo Jezera. Oči jeseni, njen vlažni dih. Izviri se odpirajo. Jesensko klokotanje vode. Jezero se bo napolnilo. Ribe bodo prišle iz podzemeljske teme.«

S svojimi prevodnimi dosežki spada med najboljše slovenske umetniške prevajalce. Njegovi so med drugim prevodi Joyceovega romana Umetnikov mladostni portret, Kafkovega Gradu in Procesa ter poezije Pabla Nerude in Federica Garcíe Lorce. Njegov je npr. prevod znamenitih Baudelairovih Sorodnosti in njegovi so verzi znane partizanske balade Prečuden cvet je v grapi črni, ki je v uglasbitvi Karola Pahorja skoraj ponarodela.

Udovičevo rojstno hišo v Cerknici prepoznamo po napisni plošči

Janez Gradišnik, njegov sodobnik, se ga je iz njunih šolskih let spominjal kot »fanta nenavadnega videza, ki si ga moral takoj opaziti: bil je visok in nekako ponosne drže, z obrazom, ki je kazal bistrost in živo zanimanje za ljudi in dogajanja«, Tone Pavček pa ga je videl kot »občutljivo, ranljivo in visoko etično čisto osebnost«. Na ohranjenih fotografijah je videti, kot da se je pesnikov topli pogled zazrl nazaj na Notranjsko in videl »[z]elene proge na vodi v jezeru. Daljava proti soncu v srebrni meglici. Odtenki hribov kot včasih pred mnogimi leti. Vsaka stopinja je skrivala neznano. […] Rdečkasto sonce je letelo ob meni, čepelo na dolgem oblaku, viselo nad hribi in gozdovi. Potem pa je omagalo in zaostalo.« VT

Pesnikova vdova je moževo knjižno zapuščino podarila Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica

* 17. 10. 1912, Cerknica

5. 11. 1986, Ljubljana

Spominsko ploščo so na rojstni stolp vzidali ob prvi obletnici Udovičeve smrti. Knjižnica Jožeta Udoviča v Cerknici (poimenovana po njem leta 1987), ki stoji nasproti pesnikove rojstne hiše, v Udovičevi sobi hrani njegovo osebno knjižnico s približno 3000 knjigami in revijami, med njimi so tudi publikacije z njegovimi zapiski.